Monday, December 7, 2009

Kuih Talam

Kuih Talam

Bahan-bahan

Bahan A
140 gm tepung beras
60gm tepung kacang hijau
600 ml air
290 ml gula
¾ sudu besar air ’abu’

600 ml air
20 helai dau pandan
(cairkan)

Bahan B
60gm tepung beras
75gm tepung ubi
300gm pati santan
300ml air
1 camca garam

Cara-cara membuatnya
Lapisan Bawah A
1. Campurkan bahan-bahan. Tapiskan. Tuangkan dalam tin bulat berdiameter 12 inci.
2. Perah jus 20 helai daun pandan dengan 600 ml air.
3. Tuangkan jus pandan ke dalam tin bulat tersebut. Masukkan ¾ sudu besar air ’abu’. Kacau hingga sebati.
4. Sediakan kukusan, biar sehingga air mendidih. Letakkan tin dalam kukusan dan kacaukan campuran ini dengan berterusan selama 15-20 minit.
5. kukuskan campuran ini selama 30 minit.

Lapisan Atas B
1. Campurkan 300gm pati santan dengan 1 camca garam.
2. Campurkan 60 gm tepung beras dan 75 gm tepung ubi bersama 300 ml air
3. Campurkan bahan di atas dan tapiskan. Tuangkan campuran ini kepada bahagian atas lapisan bawah dengan perlahan-lahan.
4. Kukuskan selama 10 minit.
5. Sejukkan, potong dan hidangkan.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

freecake recipes @kuih-muih   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP