Kuih Kohsui
Kuih kohsui
Bahan-bahan
100gm tepung beras
50gm tepung ubi
(tambah 380 ml air)
180gm gula halus
6-8 helai daun pandan
1 camca air ‘abu’
(tambah 150 ml air)
160 gm kelapa parut
½ camca garam
Cara-cara membuatnya
1. campur tepung ubi dan tepung beras dan diayak. Masukkan 380ml air.
2. Tumbuk dau n pandan. Ambil jusnya dan campurkan dengan 150 ml air dan gula halus serta air ‘abu’ serentak.
3. Campurkan bahan-bahan di atas lalu tapiskan. Kacau di atas api sederhana selama kira-kira 2 minit.
4. Tuangkan adunan ke dalam acuan mangkuk-mangkuk kecil atau cawan lalu kukuskan selam 20 minit.
5. Keluarkan dari kukusan dan sejukkan.
6. Hidangkan dengan kelapa parut.
(kalau guna gula merah – panaskan 40gm gula merah, 140 gm gula putih dan 150 ml air. Rujuk langkah 2)
0 comments:
Post a Comment