Monday, December 7, 2009

Kuih Lapis

Kuih lapis

Bahan A

250gm tepung beras

30 gm tepung ubi

400 ml pati santan

680ml air

1 sudu kecil garam

Bahan A

270ml gula

220 ml air

1 helai daun pandan

Cara-cara membuatnya

1.Masakkan bahan b sehingga gula larut, biar ia sejuk.

2. campur bahan A dlm bahan B, kacau hingga sebati lalu tapiskan.

3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu bahagian(warna merah atau hijau) dan satu lagi bahagian putih tanpa warna.

4. Panaskan sebuah loyang yang berukuran 10”X10”X2” dalam kukusan sehingga air mendidih.

5. Tuang sesenduk adunan putih, kukus selama 3 minit.

6. Kemudian sesenduk adunan bewarna dan kukus semula, ulang proses ini sehingga lapisan yang ke lapan.

7. Empat lapisan yang terakhir(12 lapisan) dikukus selama 5 minit setiap satu.

8. Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

freecake recipes @kuih-muih   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP