Kuih Lapis
Kuih lapis
Bahan A
250gm tepung beras
30 gm tepung ubi
400 ml pati santan
680ml air
1 sudu kecil garam
Bahan A
270ml gula
220 ml air
1 helai daun pandan
Cara-cara membuatnya
1.Masakkan bahan b sehingga gula larut, biar ia sejuk.
2. campur bahan A dlm bahan B, kacau hingga sebati lalu tapiskan.
3. Bahagikan adunan kepada dua bahagian, satu bahagian(warna merah atau hijau) dan satu lagi bahagian putih tanpa warna.
4. Panaskan sebuah loyang yang berukuran 10”X10”X2” dalam kukusan sehingga air mendidih.
5. Tuang sesenduk adunan putih, kukus selama 3 minit.
6. Kemudian sesenduk adunan bewarna dan kukus semula, ulang proses ini sehingga lapisan yang ke lapan.
7. Empat lapisan yang terakhir(12 lapisan) dikukus selama 5 minit setiap satu.
8. Padamkan api dan siap untuk dihidangkan.
0 comments:
Post a Comment