KEK LAPIS TEMBIKAI
KEK LAPIS TEMBIKAI
Bahan-bahan ( 8" x 8" x 2.5" )
• 10 Biji Telur
• 500gm Mentega
• 1 gelas gula
• 3 gelas tepung
• 1 gelas horlicks
• 1/2 tin susu pekat
• 1 tin kecil sri kaya
• 1 sudu makan perasa tembikai
• Pewarna merah
• Pandan paste
• Chocolate chip @ kismis hitam secukupnya
Cara-cara membuatnya:
1. Gula dan mentega di pukul hingga kembang
2. Masukkan telur satu persatu
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit. Pukul hingga rata.
4. Masukkan horlicks + perisa tembikai dan pukul lagi.
5. Masukkan sri kaya + susu dan pukul hingga rata.
6. Bahagi kepada 3 bahagian :-
1. 3 senduk + pandan paste
2. 2 senduk biar plain
3. selebihnya + pewarna merah
7. Bakar warna hijau 3 lapis. Kemudian warna plain 2 lapis. Diikuti dengan warna merah.
8. Chocolate chip @ kismis hitam di masukkan di atas lapisan warna merah.
0 comments:
Post a Comment