Wednesday, December 2, 2009

KEK LAPIS PRUNE

KEK LAPIS PRUNE

Bahan-bahan :

• 250g butter
• 1 1/4 cawan gula castor
• 7 biji telur
• 1 sudu kecil esen vanilla
• 1 paket Cream Crackers (kalau bole yg tawar)
• 1/2 cawan susu segar
• 1/2 cawan susu pekat
• Coloring ikut suke
• Sunsweet prune or asam deduwit

Cara-cara membuatnya :

1. Sediakan pengukus, grease kan loyang. Sementara tu, blend cream crackers hingga jadi halus.
2. Pukul butter dan gula hingga kembang kemudian masukkan telur sebiji sebiji sambil kacau ngan mixer.
3. Masukkan esen vanilla, susu segar dan susu pekat kacau.
4. Masukkan biskut yg dah diblend td sedikit demi sedikit hingga bancuhan jadi tak terlalu cair atau pekat.
5. Bahagikan adunan ikut color yg disukai. 2-3 color sesuai, dan bancuhkan setiap adunan yg dibahagikan 3 tadi.
6. Masukkan 4 sudu untuk 1st layer-ori color, kukus 10 minit. Kemudian 2nd layer-red color, 3rd layer-green color, 4th layer bolehla letak prune or asam deduwit tu. Repeat step ni hingga loyang penuh.
7. Masukkan dlm oven (medium heat) selama 10 minit untuk kek tahan lebih lama

0 comments:

Related Posts with Thumbnails

freecake recipes @kuih-muih   © 2008. Template Recipes by Emporium Digital

TOP